Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

va
vandia - 09-05-2006 01:34:46
Geldzaken & Recht

Hoe zit het met rechten als het huisdieren betreft?

als eerste, sterkte met het overlijden van uw dieren.


de vraag die u stelde ging over welke rechten, heb je als je een dier uit een asiel koopt.


om hier een antwoord te kunnen geven, moet het eerst duidelijk worden of er in uw situatie wel sprake is van een koop.


bij de dieren die ik tot nu toe uit een asiel gehaald heb, was er geen sprake van een koopovereenkomst maar een (bruik) leenovereenkomst.


de asiels doen dit om een mogelijkheid te hebben om de dieren die niet goed verzorgt worden, terug te kunnen halen.   


als het door u genoemde asiel werkt met een koopovereenkomst.


heeft de verkoper een garantieplicht van een half jaar.


dit is gebaseerd op europees comsumentenrecht. in de media van ruim anderhalf jaar gelden werd als voorbeeld o.a. de doodgeknuffelde cavia genoemd. de verkoper moet aantonen dat het goed (dier) de gebreken na de verkoop het opgedaan.


met normale woorden als het asiel niet doormiddel van testuitslagen aan kan tonen dat het beestje dat ziekte niet had. hij volgens de wet de ziekte gewoon had en dus heeft de verkoper een niet deugdelijk goed geleverd en het goed moet repareren (lijkt me een beetje moeilijk) of vervangen.


indien u een bruikleen overeenkomst heeft afgesloten en daarvoor een kostenvergoeding heeft voldaan. zal als het asiel zijn zaken juridisch goed geregeld heeft. er geen sprake zijn van garantie.


als het asiel zijn zaken heel goed geregeld heeft staat in die overeenkomst ook nog in dat alle rechten van beiden partijen vervallen indien het goed als geheel verloren kan worden beschouwd (dus dood is). 


als u het asiel aansprakelijk zou willen stellen voor de vervolgschade (het overlijden van uw geliefde oudere huisdier) 


dan zult u aan moeten tonen dat de schade veroorzaakt is door de kat uit het asiel. ( dit is gebaseerd op een van de basis beginselen uit de burgerlijke rechtspraak "wie eist bewijst")


dit lijkt mij moeilijk zo niet onmogelijk.


conclusie als het asiel zijn huiswerk niet heeft gedaan hebt u een kans dat u recht heeft om schadeloos gesteld te worden.


anders vergeet het maar op de rechten manier en probeer tot een vergelijk te komen. u heeft de behoefte om meerdere katten te verzorgen. het asiel zou er veel verstandiger er aan doen om u een aantal katten toe te wijzen die leuk met elkaar om gaan. en met u een leuke band opbouwen.