Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 27-07-2006 00:37:11
Voeding & Gezondheid

Werking melatomatine

vervolg: 


 


...in amerika wordt melatonine aangemerkt als voedingssupplement en mag daar dan ook vrij verkocht worden (in bewezen effectieve tabletten van 3-5 mg). echter melatonine is een hormoonpreparaat en beïnvloedt dus sterk de hormoonhuishouding (net als de anticonceptiepil). het onderzoek naar de bijwerkingen op de lange termijn is voor wat betreft melatonine nog lang niet afgerond.


 


de op dit moment bekende bijwerkingen van melatonine (is een dosering van 3 mg-5 mg) zijn: concentratieverlies, hoofdpijn, misselijkheid, nachtmerries, gemakkelijk geïrriteerd worden, buikkrampen, duizeligheid en verminderde seksuele activiteit. deze bijwerkingen kunnen optreden bij langdurig gebruik in gestelde dosering.


 


bij de drogist is, zoals gezegd, alleen een dosering van 0,1 mg te koop. deze dosering heeft geen bewezen effectiviteit. fabrikanten proberen dit te omzeilen door heel veel tabletten van 0,1 mg in een verpakking te stoppen (bijv. melatomatine pure; 500 st.), zodat u bij voldoende inname toch de dosis binnen kan krijgen waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het zeer effectief is bij een jetlag. want de effectiviteit van melatonine is namelijk absoluut een feit. het wordt aanbevolen bij mensen die tenminste vier tijdzones overbruggen (d.w.z. vier uur tijdsverschil). bij vluchten naar het oosten is het effectiever dan naar het westen.


 


conclusie: melatonine heeft een bewezen effectiviteit bij jetlags met tenminste 4 uur tijd verschil, echter de effectiviteit is bewezen verklaard bij een dosering van 3-5 mg. in nederland is deze dosering alleen op doktersrecept te verkrijgen. bij de drogist zijn tabletten van 0,1 mg melatonine te koop, maar deze hebben geen bewezen effectiviteit. om deze wel te krijgen zal er dus veel (meer als in de bijsluiter staat vermeld) van die tabletten moeten worden ingenomen.


 


groet richard