Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 09-12-2006 17:07:33
Huishouden & Energie

Betreft: garantie

dag janet,


een van de belangrijkste artikels uit het burgerlijk wetboek, boek 7: http://www.wetboek-online.nl/wet/bw7/17.html">artikel 17.


indien u die spullen koopt in een echte (gewone) winkel (of zoals de wet 'zegt': "een verkoper die handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf") en het betreft hier een consumentenkoop (de koop met betrekking tot een roerende zaak, elektriciteit daaronder begrepen, die wordt gesloten door een verkoper die handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, en een koper, natuurlijk persoon, die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf), dient u zonder meer een garantie van minimaal 6 maanden te krijgen. dit is zo geregeld in het burgerlijk wetboek (boek 7), http://www.wetboek-online.nl/wet/bw7/18.html">artikel 18, lid 2. deze schrijft:


"bij een consumentenkoop wordt vermoed dat de zaak bij aflevering niet aan de overeenkomst heeft beantwoord, indien de afwijking van het overeengekomene zich binnen een termijn van zes maanden na aflevering openbaart, tenzij de aard van de zaak of de aard van de afwijking zich daartegen verzet."


en natuurlijk mag een winkel aanvullende bepalingen stellen....... tenminste als deze niet in strijd zijn met wettelijke regels. als die winkel stelt dat zij geen garantie geven, is dit zo'n 'regel' die in strijd is met de wet.


daarnaast weet ik ook wel dat vele winkeliers/verkopers in principe 'de schijt' hebben aan een hoop wettelijke bepalingen, maar het is nu eenmaal zo geregeld.


bw/7 http://www.wetboek-online.nl/wet/bw7/6.html">artikel 6, lid 1 'zegt': "bij een consumentenkoop kan van de afdelingen 1-7 van deze titel niet ten nadele van de koper worden afgeweken en kunnen de rechten en vorderingen die de wet aan de koper ter zake van een tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen van de verkoper toekent, niet worden beperkt of uitgesloten."


maar buiten dit alles, moet u zich afvragen of u überhaupt zaken wilt doen (daar iets kopen) met (bij) zo'n bedrijf.......


gr. hutch