Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 20-07-2004 00:17:23
Winkels & Webshops

Tas controle in winkels

het antwoord is inderdaad nee


zelfs een beveiligingsbeambte mag niet in uw tas kijken zonder daarvoor toestemming van u te hebben gekregen.


in reactie op lotus3 kan ik alleen zeggen dat ie de feiten bijna goed heeft.


de persoon maakt alleen de fout door te zeggen dat iedere burger mag staande houden. dit is echter niet het geval. alleen een algemeen opsporingsambtenaar(aoa) en een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) mag dit.


staande houden betekent namelijk niet iemand b-vast houden tot de politie komt, maar het vragen naar de persoonsgegevens van iemand d.m.v. legitimatie.


aanhouden op heterdaat mag ieder burger, maar let wel op heterdaad!!.


bij een vermoeden mag er niet overgegaan worden tot aanhouding, want dan betreft het een aanhouding buiten heterdaad en dat mogen alleen weer de aoa en de boa.


een winkel kan in voorwaarden zetten dat ze recht voorbehouden op vragen naar het openen van de tas. dit geeft ze echter niet het recht hierop zonder toestemming. dit moet namelijk in een artikel vermeld worden in bw. (bijvoorbeeld: op het perron dient u in bezit te zijn van een geldig vervoersbewijs) omdat er niet met kassa gewerkt kan worden.


een winkelverbod kunnen ze dan via politie en justitie aanvragen dus dat kan echt niet zomaar omdat zij dat willen.


nogmaals een winkelbediende mag niet zomaar in je tas kijken zonder toestemming want dan zou het een fouilering heten en dat mag alleen de (hulp)officier van justitie. politie mag het in bepaalde gevallen als het een veiligheidsfouillering betreft.


dan blijft natuurlijk het feit: weiger je het alleen omdat je wat te verbergen hebt, zoals een eerdere lezer beweert of gewoon omdat je het niet prettig vind als er iemand in je tas rondsnuffelt? dit is een beslissing die een ieder voor zichzelf dient te nemen.


ik hoop jullie wat duidelijk gemaakt te heben met deze uitleg.