Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 20-07-2004 11:04:17
Winkels & Webshops

Tas controle in winkels

beste miranda,


als deskundige kan ik je het volgende vertellen. in de eerste plaats hangt het af van het feit wat er gaande is, want de wet heeft het altijd over de volgende zaken; feiten en omstandigheden, subsidiariteit, proportionaliteit en de bevoegd en bekwaamheid. uit jouw verhaal is mij niet duidelijk wat er nu gaande is maar als er bij de ingang kenbaar wordt gemaakt dat de cassiere of de beveiliging (waar je er vanuit mag gaan dat in het kader vande wet op de weerkorpsen er een bevoegd en bekwaam persoon is ingezet ) dan is dit feitelijk een basis van zaken doen, maar er moet bij zo'n controle natuurlijk sprake zijn van een "redelijk vermoeden van schuld" zoveel houdt in dat er een verdenking moet zijn op basis van feiten. als een beveiligings beambte u ervan verdenkt goederen te hebben gestolen en als u daar werkt verduisterd, dan zal hij u vragen om in de tas te mogen kijken. u hoeft dit niet te doen, maar bij zijn concrete vermoedens, mag hij u aanhouden, dat mag iedere burger, bij ontdekking op heterdaad, en als hij inbeslag wil nemen, dan zal hij het goed moeten kunnen pakken zonder u te fouilleren. hij mag dus niet in zakken of diepere kledingsstukken want dat mag alleen de opsporingsambtenaar in het kader van de waarheidsvinding. hij kan u verzoeken te wachten op de politie die is gebeld. feitelijk mag u dit weigeren, u moet dan wel zeker zijn van uw zaak geen misdrijf te hebben gepleegd, want anders heeft u zich onttrokken aan uw ( terechte ) aanhouding. dit is een voorbeeld van wat zou kunnen. in uw geval "zomaar "controle van een tas zonder enige aanleiding zou ik ook weigeren. maar zijn er b.v. videobeelden van het plegen van de diefstal, dan is dit een bewijs en dan kan er worden aangehouden.


ik kan hier nog verder op door gaan leuk, strafrecht, strafvordering is ingewikkeld, maar als je er voor geleerd hebt, dan is het wel duidelijk. maar het hangt altijd sterk af van de feitelijk situatie. er zal dan een duidelijke casus moeten worden gesteld, om daaruit een oordeel te kunnen disteleren, hier is dit niet voldoende.


 


groetjes hans