Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 20-01-2007 11:34:00
Geldzaken & Recht

Afrekening nuon


beste kees,


gas is wel gas, maar niet alle gas is gelijk. gas is steeds een mengsel, dus ook aardgas. aardgas wordt op verschillende plaatsen gevonden en is dus ook op verschillende plaatsen gevormd. ("slochteren", "noordzee" om maar 2 locaties te noemen).


"lucht" is ook een gas-vorm. ongetwijfeld heeft u wel gehoord dat de "lucht" op grotere hoogte minder zuurstof bevat dan op zee-niveau. we hebben het dus over hetzelfde product, hoewel de samenstelling toch anders is...


zo is er ook een aantoonbaar verschil in de samenstelling van het noordzee-gas en gas uit het slochter-gasveld.


wanneer "gas" bij eindverbruikers binnenkomt, is dat mengsel op verschillende manieren bewerkt. bijvoorbeeld in zogenaamde mengstations. daar kan bv gas van verschillende lokaties worden gemengd, er onstaat dan een 3e "soort" gas.


wetend dat gas van de ene lokatie meer energie bevat dan gas van een andere lokatie, ziet u het probleem. u zou ongetwijfeld steeds het "beste"gas willen hebben. de hoogste energie per kuub, dus een laag verbruik (in kuubs). die keuze hebben we als gas-consumenten echter niet. gas wordt bewerkt (gemengd) voordat het bij ons komt en de ene keer zit er meer noordzee-gas in, de ander keer misschien meer slochter-gas... ofwel: wanneer we ons gas-verbruik alleen zouden moeten betalen op grond van het verbruikte vollume (de kuubs) dan lopen we pas echt de kans "bestolen" te worden. dan zou het "economisch aantrekkelijk" worden de kwaliteit van het geleverde gas te verlagen. om dat tegen te gaan is er een "bescherming" ingebouwd, standardisatie. aan 1 kuub gas wordt een "standaard" verbrandingswaarde (energetische waarde) toegekend. de gas-prijs is de prijs per standaard-kuub. wanneer het gas klaar is voor de eindgebruiker wordt de werkelijke energetische waarde van die "partij" vastgesteld. soms is dat meer dan de standaard-kuub, soms is dat minder.


het is dus helemaal niet zo dat we alleen het verbruikte vollume (kuubs)aan gas moeten betalen, hoewel velen met u wel in die veronderstelling leven. er wordt ook gekeken naar de kwaliteit van het gas ten opzichte van een "standaard kuub". is die hoger, dan betaald u meer per kuub. was deze lager, dan betaalt u minder per kuub... hadden de energiebedrijven dat nu maar duidelijk op de factuur aangegeven (gasprijs = prijs standaard kuub) dan had u zich niet hoeven afvragen of u nu mogelijk "krankjorem" zou zijn.


u kunt uw licht ook eens opsteken bij de gasunie, die deze kwaliteitsbewaking uitvoert. ook kunt u bij uw energiebedrijf navragen hoe de energetische waarde van het gas op dat moment is.


ijzerbroot