Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 23-02-2007 13:49:19
Voeding & Gezondheid

Houdbaarheid van wijn

hoe lang je een wijn na opening kan bewaren is niet makkelijk te beantwoorden omdat factoren zoals de hoeveelheid rest wijn in de fles, de omgevings variabelen als temperatuur en sigaretten rook mede bepalend zijn. uit eigen ervaring weet ik dat normaal gesproken een halve fles wijn die gedurende het drinken afgesloten is door een dop of kurk nog één tot maximaal twee dagen kan worden bewaard als je een vacuüm afsluitdop gebruikt. de smaak van een verschraalde wijn is vlak en muf en soms iets zurig en de aroma's die je direct na opening kon waarnemen zijn dan vrijwel geheel weg. het komt ook wel voor dat een wijn de volgende dag meer tot haar recht komt door de inwerking van zuurstof (oxyderen) - dit is meer uitzondering dan regel, waarbij je het bovenstaande in je achterhoofd moet houden -


hou er ook rekening mee dat een wijn sneller oxideert naarmate de blootstelling aan de lucht hoger wordt. wijn in een halfvolle fles zal dus sneller oxideren dan een wijn in een fles waaruit maar één glas gedronken is. de snelheid van het oxideren hangt ook samen met de produktiemethode van een wijn. een wijn die op natuurlijke wijze gemaakt is zal sneller oxideren dan een fabriekswijntje.


een witte wijn oxideert sowieso sneller dan een rode, ondanks de koelkast.


proost!