Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 24-03-2007 22:17:58
Geldzaken & Recht

Jackpot staatsloterij

aan het begin van de 18de eeuw bestond er een wirwar aan loterijen. er waren stadsloterijen en loterijen georganiseerd door de kerk. nederland had financiële problemen en greep deze wirwar aan om zelf een loterij op te richten. zo werd in 1726 de generaliteitsloterij opgericht. de voornaamste rede was de financiële positie van de staten generaal van de republiek der zeven provinciën.


uit de rede van de oprichting blijkt dat het de staat te doen was om geld binnen te halen. in 1848 wordt de generaliteitsloterij vervangen door de staatsloterij met nog steeds het doel de staatskas te spekken. dit is tot op heden nog zo.


bij de staatsloterij hebben we gewoon te maken met een kansspel. en een consequentie van een kansspel is dat je ook niet kan winnen.


in de algemene voorwaarden staat duidelijk hoe het gaat met de jackpot. het staat u dus vrij om wel of niet een staatslot te kopen en om wel of niet een staatslot met jackpot te kopen. hoewel als u een staatslot zonder jackpot koopt u wel een kans loopt dat de jackpot op uw lotnummer valt en wilt u dit risico lopen voor € 1,00 meer.


als ik een spelletje "mens erger je niet" ga spelen lees ik ook eerst de spelregels door. bij "mens erger je niet" gaat het om het spel en niet om de knikkers. en bij de loterijen gaat het wel om de knikkers. rede temeer om de algemene voorwaarden door te lezen. aan de andere kant  kunnen loterijen ook om het spel gaan. bij mij wordt het lot maandelijks per post toegestuurd en dan leg ik de "6 miljoen" op een veilige plek. ik ben ook altijd blij dat, als de jackpot niet op mijn lot is gevallen, hij helemaal niet gevallen is. heb ik de volgende maand kans op een nog groter bedrag.


u kunt het een schaamteloze  vorm van geldklopperij noemen, maar u kunt het ook anders bekijken. doordat 50% van de bevolking meespeelt met de staatsloterij wordt de staatskas op vrijwillige basis gevuld. zonder staatsloterij zou het geld ergens anders vandaan moeten komen. dit zou dan m.i. gebeuren door een verplichte belastingverhoging. nu heeft u de keus wel of niet meespelen.  als u meespeelt spekt u net als een groot deel van de bevolking vrijwillig de staatskas. als u niet meespeelt wint u iedere maand € 13,50 en doordat veel mensen wel me spelen, betaalt u minder belasting.


succes louisa2