Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

movieman
movieman - 03-04-2007 23:37:48
Elektronica & TV

Bbc via de satelliet en meer

hoi,


een twin-lnb is een lnb met twee uitgangen (zeg maar voor twee aparte receivers) en dus niet geschikt voor wat je wilt, namelijk twee verschillende satellieten ontvangen. je bedoelt natuurlijk een zogenaamd duoblock, zeg maar 2 lnb's die ten opzichte van elkaar in een bepaalde hoek gedraaid zijn om bijvoorbeeld de astra en de hotbird te kunnen ontvangen met één schotelantenne. meestal zit de disecq-switch al in zo'n block, je hebt dan geen aparte schakelaar nodig. ik vrees dat je de astra 1 en 2 niet kunt ontvangen met een duoblock, de hoek tussen de lnb's is namelijk te klein. je zult moeten kiezen voor zo'n opzetstukje waarop je losse lnb's in bijna iedere hoek kunt draaien. die dingen vind je ook op de site van triax. de beste losse disecq-switches (satellite antenna relay genaamd) zijn die van spaun. prijzig maar degelijk: compatible met alle disecq-versies, schakelen zowel via spanningsverschillen, 22khz toon als ook standaard disecq-signalen, bovendien hebben ze bijna geen signaalverlies. uiteraard voldoen de switches van hirschmann en triax prima.


voor wat betreft lnb's moet je letten op het ruisgetal en de frequenties die ze doorgeven. die blauwe types van microtechnolgiesinc. (o.a. verkrijgbaar bij de mediamarkt) hebben een goede prijs/kwalitiet verhouding. ze komen redelijk in de buurt van high end en zijn toch betaalbaar.


ik adviseer je een 90 (89) cm schotel omdat ik uit ervaring weet dat 60 cm te "zwak" is en zeker voor de ontvangst van nl-zenders.


let er bij een disecq op hoeveel uitgangen hij heeft: 1 tot maximaal 4, uiteraard afhankelijk van het aantal aangesloten lnb's en dus satellieten dat je wilt ontvangen.


ik heb het thans niet meer zo op philips, maar de door cd geadviseerde philips ontvanger van rond de € 300,- is momenteel toch de beste op de markt. voor datzelfde bedrag (of minder) koop je een humax fta-receiver met disecq-control voor alle andere satellieten. zowel de philips als ook de humax kun je "doorlussen" dus je hebt geen lnb met meerdere uitgangen nodig!


succes. ;-)