Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 24-04-2007 19:46:07
Computers & Telefonie

Kapot beeldscherm?

strepen over het beeldscherm. oorzaken


bij lcd is het vaak een losse verbinding, waardoor een lijn (of een kolom als het een vertikale streep is) een bepaalde kleur mist. helaas is het repareren van een dergelijk defect erg duur, er zijn duizenden verbindingen. de juiste vinden is erg tijdrovend en dus kostbaar. dit treedt vooral op bij laptops, waarbij het beeldscherm over het toetsenbord geklapt wordt voor transport. een beschadiging is daar niet ongewoon, meestal pas na jaren gebruik.


bij beeldbuis monitoren komt het zelden voor dat een lijn of kolom in het scherm defect raakt. het is dan bijna altijd een geheugen probleem op de videokaart. gezien de kosten van een reparatie is vervanging van de videokaart vrijwel altijd de enige oplossing. alleen als het nog in de garantie gebeurt, zou ik overwegen de kaart ter reparatie in te zenden. je bent hem dan wel enkele weken kwijt. ook voor heel dure kaarten is het te overwegen een prijsoppgave te vragen. doe dit bij de fabrikant of importeur, die zijn meestal goedkoper dan de tussenhandel, die stuurt ze immers op en wil er ook wat aan verdienen.


zelf repareren van een lcd beeldscherm is niet echt te doen, tenzij je de beschikking hebt over een stofarme smd montage ruimte, en over de nodige ervaring die goed te gebruiken!


nog een tip: lijnen die lichter zijn dan de omgeving zijn vrijwel nooit door het scherm zelf veroorzaakt. dit is vaak de videokaart.