Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

movieman
movieman - 09-05-2007 23:57:46
Huishouden & Energie

Halogeenlampje of led verlichting of spaarlampjes?

hoi,


led-verlichting is fel en helder maar niet echt warm te noemen. met gewone spaarlampen krijg je wel warm licht, de philips "genie" bijvoorbeeld. een led is op zich redelijk zuinig maar om veel lichtopbrengst (lumen) te krijgen heb je veel led's nodig en derhalve verbruik je veel energie. halogeen verbruikt ook te veel. de beste optie is nog steeds de spaarlamp.


15 watt verbruik = 15 watt verbruik, of het nu gaat om een scheerapparaat of een radio (noem maar wat).


je kunt led's dimmen als je de toegevoerde spanning verlaagd. maar aangezien led's gelijkspanning nodig hebben, heb je dus ook een dimmer voor gelijkspanning nodig en die zijn relatief duur.


halogeen dimmen is wat eenvoudiger en goedkoper omdat je met wisselspanning werkt.


spaarlampen zou je theoretisch kunnen dimmen met "intelligente" elektronica die de frequentie kan veranderen... maar daar is geen beginnen aan. veel te duur en lastig te krijgen (moet je zelf al iets gaan knutselen).


voor spaarlampen, led's en halogeen kun je geen "gewone" dimmer gebruiken die wel geschikt is voor gloeilampen.


nog iets: als je gewone gloeilampen gaat dimmen verbruik je niet minder energie. de energie die normaal voor licht zou worden gebruikt wordt namelijk door de dimmer omgezet in warmte en dus verlies...


mijn advies: altijd spaarlampen.


succes. ;-)