Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

jo
joepfrensen - 11-05-2007 18:14:13
Huishouden & Energie

Halogeenlampje of led verlichting of spaarlampjes?

led lampjes zijn zuiniger dan halogeen. wel zijn ze veel duurder (factor 10) in aanschaf. led is tegenwoordig in verschillende tinten te krijgen. de kleur verandert niet als je ze dimt, maar er is inderdaad een speciale dimmer nodig. gewoon de spanning verlagen zal niet werken. de meest gebruikelijke methode voor het dimmen van led's is de duty cycle regeling. de led brandt dan een nstelbaar gedeelte van de tijd. doordat de frequentie hoog is (hoger dan 100 hertz) zien wij dit gewoon als minder licht. het energieverbruik is ongeveer evenredig met de hoeveelheid licht, plus een klein eigen verbruik van de regelaar. het is moeilijk een goede regelaar in de handel te verkrijgen. zelfbouw is zeker mogelijk voor een doe-het-zelver met ervaring in het solderen van printplaten. anders even hulp inschakelen van een kennis die deze ervaring bezit. led's gaan zeer lang mee, zodat de kosten over langere tijd kunnen worden uitgespreid. wel komen er nog steeds regelmatig betere led's beschikbaar (zuiniger, of feller, of betere kleur), hetgeen vervanging wel weer in de hand werkt!


een halogeenlamp van 15 watt geeft meer licht dan een gloeilamp van 15 watt, maar verbruikt precies even veel energie. als het echter een 12 volt lamp is, komt er nog wel het energieverbruik van de transformator bij (ongeveer 0,5 tot 1 watt)


220 volt halogeenlampen en gewone gloeilampen laten zich eenvoudig met een standaard dimmer dimmen. let wel op het minimum vermogen dat de dimmer kan regelen, anders gaat het licht knipperen. voor 12 volt halogeenlampen zijn halogeen dimmers verkrijgbaar.  spaarlampen moeten speciaal voor dimmers zijn gemaakt (staat op de verpakking) anders laten ze zich niet dimmen! ook de dimmer moet speciaal geschikt zijn voor spaarlampen, anders gaan ze knipperen. 


een schema voor een led dimmer kan ik wel leveren, maar om een overvolle mailbox te voorkomen, alleeen aan te vragen via dit forum! door  drukte op mijn werk kan het enkele weken duren voordat ik kan reageren. led's dimmen met een gewone dimmer zal geen goed resultaat opleveren: de regelaar werkt maar op een beperkt deel van het bereik, en soms gaan de led's hevig knipperen, en ze kunnen zelfs stuk gaan door de onjuiste dimmer!