Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-06-2007 10:19:31
Vrije tijd & Tuin

Hoe snoei ik mijn lale klimroos?

@ read,


"op internet heb ik geen duidelijk antwoord op mijn vraag gekregen/ gevonden"


dag roos,


in het algemeen: oud hout (bruin), dat kaal en eventueel verdord is, kun je zonder meer wegsnoeien uit de roos. de beste tijd om dit te doen is in het begin van de lente (maart/april). laat een paar (3 of 4), het liefst de jongste, takken wel zitten tot ca 2 of 3 ogen. hier zullen weer jonge takken uit groeien, die het volgende jaar uitbundig (als het goed is) gaan bloeien.


voor wat betreft onderhoud gedurende de zomer: er zijn verschillende types klimrozen: de doorbloeiende, die op alle takken bloeien, en rozen die op hout van vorig jaar bloeien (takken die dit jaar worden gevormd, zullen volgend jaar bloemen geven: je hebt dan dus altijd kale, jonge (groene) takken in de struik.


in het geval van het eerste type is het belangrijk om uitgebloeide rozen direct te verwijderen. de struik zal zijn energie stoppen in het maken van nieuwe takken, met hierop nieuwe bloemen.


het tweede type, zoals gezegd, maakt nieuwe jonge takken aan, die pas volgende jaar zullen bloeien. deze kale takken mag je dus niet wegsnoeien, want dan gooi de de bloemen van volgend jaar weg.


veel succes en als je verdere vragen hebt, dan hoor ik het graag.


mvgr - b