Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tonnieboy
tonnieboy - 24-07-2007 17:31:24
Geldzaken & Recht

Buitengerechtelijke kosten = incassokosten?

Buitengerechtelijke kosten zijn alle kosten die terug zijn te vinden onder bw 6:96 lid 2 en 3. dit kunnen zijn expertisekosten, administratiekosten en incassokosten.
als de incassokosten zijn kwijtgescholden en dat is bevestigd dan dient de deurwaarder zich ook keurig aan die afspraak te houden en in dit geval zijn kosten bij opdrachtgever door te belasten, die immers van meet af aan de administratie niet op orde hebben gehad.
administratiekosten kunnen volgens de uitspraak van de hoge raad inzake amev / staat arrest in rekening worden gebracht voor schades die verhaald worden. expertisekosten zullen niet in het geding zijn.
overigens zijn de buitengerechtelijke kosten beperkt volgens het rapport voorwerk ii waarbij een staffellijst gehanteerd wordt. een soortgelijke staffel geldt ook voor administratiekosten.
de wettelijke rente of vertragingsschade kan uiteraard verschuldigd zijn en dan is van belang of het gaat om een schade uit onrechtmatige daad of een gewone vordering in het handelsverkeer. in dit geval zou ik veronderstellen dat het redelijk om deze rente te laten ingaan op het moment was dat de vordering opeisbaar was.
bij onrechtmatige daad begint de rente direct vanaf schadedatum te lopen. overigens worden door de rechters met regelmaat dit soort buitengerechtelijke kosten afgewezen, omdat de motivatie niet duidelijk is of ontbreekt danwel de kosten niet gespecificeerd zijn.

succes ermee (rente alleen over de hoofdsom berekenen)