Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ikbenik
ikbenik - 13-09-2007 13:32:27
Elektronica & TV

Spaarlampen minder warm dan gloeilampen

het wattage geeft het electraverbruik weer (volt x ampere). "in de volksmond" wordt daarvan de lichtopbrengst afgeleid en op de specificaties vaak als vergelijk gebruikt. ik zeg dat niet helemaal juist omdat er wel een relatie aan te geven is tussen de lichtopbrengst en het wattage, maar herhaald, die is indirect. licht meet je in lumen. 


klopt helemaal.


de enige reden dat bij de spaarlampen ook het vermogen van de gloeilampen aangegeven worden, heeft met het feit te maken dat de hoeveelheid lumen de consument totaal niks zegt.


de consument kan wel een voorstelling geven dat bij een gloeilamp van een x watt, dat daar een bepaalde lichtsterkte bij hoort.


als jij zegt dat een gloeilamp van een bepaald vermogen een x lumen licht geeft, dan kan de consument daar totaal geen voorstelling bij denken. dus daarom wordt van een spaarlamp aangegeven dat die net zo veel licht geeft als een gloeilamp van x watt. dan kan de consument een voorstelling hebben wat de lichtopbrengst van zo'n spaarlamp is.


een praktijkvoorbeeld:


ik ga binnenkort beamers verhuren, en als ik dan aan de klanten aangeef dat die beamer een lichtsterkte heeft van 3500 lumen, dan zeggen die mensen:


wat jij zegt is voor mij acacadabara.