Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ricardow
ricardow - 19-10-2007 22:06:35
Voeding & Gezondheid

Neusspray

@ naaister:


"ik vergelijk zelf altijd de werkzame stof in de neusspray, als die hetzelfde is bij bijvoorbeeld een goedkoper huismerk koop ik die, de werking is dan ook gelijk."


deze stelling klopt niet. in producten van duurdere merken zitten vaak hulpstoffen, waardoor de werkzame stof veel sneller in het lichaam wordt opgenomen. de huismerken hebben dan idd wel dezelfde werkzame stof, maar hebben niet deze (concentraties) hulpstoffen, waardoor huismerkproducten veel minder snel kunnen werken.


een concreet voorbeeld is het paracetamol/coffeïne (500/50mg) tablet, deze is er van vele huismerken, maar ook van bijv. panadol (dat is de panadolplus). de huismerken werken in ongeveer 5-6 kwartier, het 'dure' merk panadol werkt al in 10-15 min.


de werkzaamheid van huismerkproducten is dus gelijk aan die van a-merken (mits dezelfde werkzame stoffen in dezelfde concentraties aanwezig zijn), maar de snelheid van werken kan flink verschillen.


daarnaast kan de a-merkfabrikant patenten hebben, met betrekking tot: verpakkingsvormen, toevoegingen aan het product (zoals in geval van otrivin de hydraterende formule) of tabletsamenstellingen (bijv. hoe gemakkelijk het is in te slikken of hoe gemakkelijk het tablet uiteen valt), waar de huismerkfabrikanten niet bij kunnen. dit verklaard voor een deel ook het prijsverschil. 


groet richard