Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ge
gestoord - 26-10-2007 17:52:36
Elektronica & TV

Halogeenlamp stroomverbruik

ik vind uw vraag wel grappig. lijkt me een strikvraag. òf u bedoelt iets anders dan er staat. u had net zo goed kunnen vragen: een fiets en een auto rijden beiden met een snelheid van 20 km/uur. wie van de twee rijdt het snelst?


als u een vergelijking wilt maken tussen gloei- en halogeen-lampen vind ik uw vraag wel zinvol. halogeen geeft meer licht bij hetzelfde opgenomen vermogen. hoeveel precies daarover zijn de meningen verdeeld. over het geheel genomen een factor 1,25 tot 1,5. halogeenlampen geven een breder, completer spectrum aan licht. daardoor is het een lichtsoort waarbij je meer ziet dan bij gloeilampenlicht. de kleurweergave is heel goed. dit heeft bij projecttoepassingen enorme gevolgen want dan zie je de effecten in in het groot. de levensduur kan twee keer zo lang zijn als die van de gloeilamp. ik zeg kàn, want als je ze dimt valt dat verschil weg en hebben ze allebei een even lange gebruiksduur. doordat laagspanningshalogeen bijna een puntlicht is, kun je het mooi bundelen en richten met behulp van reflectors en lenzen. vandaar al die prachtige halogeenspots. dit heeft ook een nadeel: je dient er voor te zorgen dat je niet in het lampje kijkt want die dingen irriteren je ogen. denk hierbij ook eens aan eventueel aanwezige huisdieren. zoals katten met hun supergevoelige ogen. en kleine kinderen. verder heb je speciale dimmers nodig om laagspanningshalogeen te dimmen. je dimt dan namelijk een transformator en dat heeft consequenties, omdat je een inductieve belasting dimt. bij 230v halogeen kun je een simpele dimmer voor ohmse belasting gebruiken. net als voor een gloeilamp.


succes ermee, uw lichtarchitect.