Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ge
gestoord - 28-10-2007 04:47:25
Elektronica & TV

Halogeenlamp stroomverbruik

hrdwerrorman,


er is reden dat een halogeenlamp langer (2×) meegaat dan een gloeilamp: het halogeeneffect. dat is mogelijk doordat de ballon van een hal.lamp klein is gehouden. daardoor werkt deze op een stuk hogere temperatuur. daarom is de ballon van zo'n lamp van kwarts, dat kan een hogere temperatuur verdragen. dit in tegenstelling tot die van een gloeilamp, die van glas is. in de lamp zit behalve de gloeidraad een halogeengas (halogenen zijn fluor, chloor, broom, jodium en nog een vrijwel onbruikbaar element, omdat het radioactief is).


werking: bij een halogeenlamp verdampt een deel van de gloeidraad tijdens het branden. die damp circuleert samen met het (meestal)jodium gas en uiteindelijk slaat die weer neer op de gloeidraad. niet op de binnenkant van de ballon; die is daar te heet voor. daardoor duurt het veel langer voordat er een dunne plek ontstaat in de gloeidraad die daardoor breekt.


bij een gloeilamp verdampt de gloeidraad ook, maar slaat wel neer op de binnenzijde van de glazen ballon. daardoor krijgt die zwarte plekken. tot de gloeidraad zo dun is geworden dat ie knapt. einde lamp.


wanneer je een halogeenlamp dimt, vindt het halogeeneffect niet meer plaats en gedraagt deze zich wat dat betreft als een gloeilamp. dat komt doordat de voor dat effect noodzakelijke temperatuur niet meer gehaald wordt. en inderdaad, de schade valt een stuk terug draaien door de halogeenlamp geregeld een tijdje volgas te laten branden zoals een andere reactie vermeldde. 


gestoord