Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 16-11-2007 13:24:48
Geldzaken & Recht

Claimen legitieme portie

waaruit blijkt dat u onterft bent? is er een notaris ingeschakeld die onder andere uitgezocht heeft wat de inhoud van het laatste testament van uw ouders was?


om een beroep te doen op uw legitieme portie zult u de nalatenschap moeten verwerpen en de zogenaamde "contanten-verklaring" af moeten leggen. daarvoor kunt u contact opnemen met een notaris of rechtstreeks met de rechtbank die bevoegd is in het gebied waarbinnen uw ouders overleden zijn.


uw legitieme portie is dan niet meer dan een geldvordering ter grootte van de helft van hetgeen u anders gekregen zou hebben. dat zou in dit geval 1/6e zijn van de nalatenschap. staat er in het testament van uw ouders ook bijvoorbeeld nog een executeursbenoeming (wat ik wel proef uit de vraagstelling), dan hebt u die over het algemeen te dulden en is uw geldvordering nihil geworden na verwerping.


de geldvordering die u krijgt is niet eerder opeisbaar dan na 6 maanden na het overlijden van uw ouders.


uw kunt in dat geval wel een geldvordering hebben op uw broer, maar of u die ook kunt innen (oftwel is er wel geld op dat moment) is nog maar af te wachten mede gelet op de executeursbenoeming.


het ontstaan en de inbaarheid van uw vordering staat dus los van de verkoop van een woning. het bestaat al en kan ook voldaan worden als er geld op de rekening staat. maar uw vordering moet dus wel wat waard zijn en niet nihil zijn.


laat een (kandidaat-) notaris voor u een berekening maken van uw legitimaire vordering. let op: hier zijn wel kosten aan verbonden aangezien u de nalatenschap moet verwerpen (griffierechten) en het feit dat de (kandidaat-)notaris een berekening moet maken en dus moet nagaan wat er zoal in de nalatenschap zit en wat de inhoud van het testament is.


nog wel wat praktische tips:
-ga niet zomaar de nalatenschap verwerpen. als u zelf kinderen hebt, zullen die namelijk in uw plaats treden;
- u kunt niet meer verwerpen als u zich als erfgenaam gedragen hebt. voor de buitenwereld loopt u dan het risico wel nota's te krijgen omdat zij in de veronderstelling leven dat u de nalatenschap hebt aanvaardt


neem dus contact op met een (kandidaat-)notaris en win daar advies in. kost wel wat, maar dan weet u zeker dat u de juiste stappen neemt.