Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 16-11-2007 14:32:11
Geldzaken & Recht

Claimen legitieme portie

@vladja,
bij de berekening van de zogenaamde legitimaire vordering moet je eerst kijken naar wat de legitimaris "normaal" gesproken gehad zou hebben en dat delen door 1/2.


er is echter een strafbepaling in de wet opgenomen die inhoudt dat op de uitkomst van die berekening in mindering moet worden gebracht datgene wat de legitimaris ontvangen zou hebben als hij niet verworpen had als er bijvoorbeeld een executeur is benoemd. is er alleen een bewindvoerder benoemt, dan hoeft er niets in mindering gebracht te worden. de wetgever heef op die manier zogenaamde inferieure makingen en lasten geïntroduceerd.


het is vooral een lastig en technisch verhaal, maar het betekent inderdaad dat je dan met lege handen staat. de gedachte daarachter is o.a dat de executeur vrij moet zijn om te handelen en niet, zoals onder het oude erfrecht, ineens met de erfgenamen opgezadeld zit bij de normale dagelijkse gang van zaken.