Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 16-11-2007 21:46:39
Geldzaken & Recht

Claimen legitieme portie

@vladja,
ik zag je reactie niet eerder in beeld, vandaar dat ik nog geen reactie had gegeven.


voor de goede orde: ik heb geen enkel oordeel gegeven over een mogelijk reden van de onterving. ik heb alleen maar willen aangeven dat er al jaren discussie is over de legitimeit van de legitieme portie en de wetgever op de antillen in het daar onlangs ingevoerde erfrecht (wat erg veel lijkt op ons erfrecht) de legitieme portie niet heeft opgenomen (geschrapt heeft dus).


ik heb ook nog aangegeven dat er goed gekeken moet worden in het testament van vader. als daarin bijna letterlijk staat: "ik benoem tot erfgenaam mijn echtgenote en mijn zoon, ieder voor de helft". dan kun je je afvragen wat daarmee bedoeld is. dit geeft namelijk problemen nu vader is overleden; moeder kan namelijk geen erfgenaam meer zijn. als het goed is, is er in het testament van vader ook een regeling opgenomen voor het geval vader als langstlevende ouder zou komen te overlijden. ik weet nog niet welke regeling op dat punt is opgenomen in vaders testament. het zou best kunnen zijn dat op dat punt de wettelijke regeling van toepassing is verklaard.


eerlijk gezegd lijkt me dat laatste niet geheel ondenkbaar aangezien de vraagsteller stelt dat hij van een notaris inzage heeft gehad in de hele tekst van beide testamenten. de notaris mag een onterft kind alleen inzage geven in de tekst van het testament, voor zover het die onterving betreft. je krijgt dan dus alleen een uittreksel van het testament, alleen de tekst dus waarin staat of waaruit blijkt dat je geen erfgenaam bent en ook geen legaat hebt gekregen. het zou mij niet verbazen als er toch meer in het testament staat, dan de vraagsteller hier kan melden.