Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

cassandra_1
cassandra_1 - 18-12-2007 21:46:50
Voeding & Gezondheid

Alphahulp

hallo theo,


uit uw verhaal begrijp ik dat uw moeder vanuit de wmo een indicatie heeft voor een bepaald aantal uren huishoudelijke verzorging.


de gemeente geeft alleen de indicatie af, d.w.z. die bepaalt of en hoeveel uren hv uw moeder krijgt. uw moeder heeft daarbij de keuze uit twee mogelijkheden:


1. zorg in natura. in dat geval kan ze met de indicatie naar één van de zorginstellingen waarmee de gemeente een overeenkomst heeft gesloten, en die zorgen dat ze hulp krijgt. er wordt, afhankelijk van het inkomen, een eigen bijdrage in rekening gebracht.


2. persoonsgebonden budget. in dat geval krijgt uw moeder de kosten rechtstreeks uitbetaald (min de eigen bijdrage) en kan ze voor het aantal geïndiceerde uren zelf hulp nemen. dit wordt meestal alleen gedaan wanneer er een familielid of kennis is die het huishoudelijk werk wil gaan doen. in dat geval moet er een overeenkomst worden gesloten en moeten de uren dat er gewerkt wordt ook worden bijgehouden. degene die de vergoeding (bruto) ontvangt moet dit zelf bij de belastingdienst opgeven.


in het algemeen wordt gekozen voor zorg in natura. voordelen van deze vorm zijn dat er niets hoeft te worden bijgehouden of betaald aan de hulp, terwijl ook bij ziekte of vakantie vervanging wordt geregeld.


hoewel het pgb aantrekkelijk lijkt wanneer er bv. een familielid helpt, valt dit in de praktijk dikwijls tegen omdat er belastingtechnisch voor de hulp nogal eens nadelen aan zitten, zeker wanneer er een werkende partner is.


als uw moeder al deze rompslomp niet wil, kan ze gewoon bij de gemeente de indicatie laten omzetten van pgb naar zorg in natura, en kan ze een zorginstelling van haar keuze benaderen om hulp te krijgen.


ik hoop dat u hier wat aan hebt.


groeten, cassandra