Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tonnieboy
tonnieboy - 10-01-2008 13:36:01
Huishouden & Energie

Dakbedekking,hoelang kan/moet het mee gaan? en wat is ondeugdlijk?

Er moet altijd een dampremmende laag aangebracht zijn en het maakt niet uit de dakcoating wordt toegepast op een houten, stalen of beton ondergrond danwel over de oude dakbedekking heen.
meestal wordt een tweelaagse a.p.p. coating aangebracht die beide met open vuur volgebrand worden gehecht; de onderste laag is geperforeerd. op alle naden van de bovenste toplaag moet een duidelijke rups van bitumencoating waarneembaar zijn die ontstaat bij het volbranden van de coating. de verlapping is voldoende; probleem zal mer zitten in hechting en aanwezig vocht onder de dakcoating. bij bda buro dak advies kunt u verdere info opvragen of onderzoek laten doen om objectief bewijs te verkrijgen voor eventuele schadeclaim. na 1,5 jaar is op de verkoper niets meer te verhalen en de bouwer nog aanspreken is mogelijk, maar deze kan stellen dat de termijn van 5 jaar voor verborgen gebreken verstreken is. zij kunnen echter wel bij de dakdekker proberen de schade verder te verhalen die kennelijk ondeugdelijk werk heeft geleverd.
de levensduur van app is afhankelijk van de gebruikte kwaliteit en eventuele uv bescherming in de vorm van strooisel of grind. ons huis dateert van 1997 en de app dakcoating is grotendeels met tegels of grind bedekt, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verlengd. de brede en hoge dakranden zijn alleen door strooisel beschermd maar verkeren nog in een uitstekende staat. garantie dakbedekking is normaal 10 jaar; giw garantie slechts 3 jaar.
bij een schoorsteen dient lood aanwezig te zijn voor de afvoer van regenwater uit de steen van de schoorsteen naar het dak. als de schoorsteen in een hellend dakvlak staat zijn er ook loodloketten aanwezig en belangrijk is dat meerdere stootvoegen open zijn voor de afvoer van water. onder de loodslabbe moet de dakcoating omhoog zijn geplakt voor een waterdichte aansluiting.
meestal is bij gebrekkige montage verzuimd om een kimfixatie aan te brengen en treden ook met name klachten op bij stadsuitlopen van de hemelwaterafvoer, waarbij de plakplaat onvoldoende voorbehandeld is met bitumenpasta voor goede hechting. ontbreken van kimfixatie heeft scheuren dakcoating tot gevolg vanwege krimp van de polyester inlage van de app coating.