Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 02-03-2008 01:28:02
Geldzaken & Recht

Verschil tussen woning/niet-woning (ozb)

dag max,


ik kan hier kort over zijn. jij hebt zelf beter in de gaten dan 4711 en valerius waar het hier om gaat!


toch even uitwijden:


ozb gebruikers bestaat alleen nog voor niet-woningen. schijnbaar heeft de gemeente in de taxaties voor de woz besloten dat de units geen woning zijn in de zin van de gemeentewet. de ozb voor de eigenaar wordt bij verkoop verrekend. de ozb gebruiker betaal je voor een heel jaar als je op de peildatum (1-1) ingeschreven stond. geen verrekening mogelijk.


dus, bezwaar tegen de aanmerking van de units als niet-woning is de enige optie. dat moet dan wel de eigenaar doen en ook hij is daarbij gebaat omdat het eigenaarstarief ozb voor een niet-woning hoger is dan voor een woning!


onze hoge raad heeft hier op advies van advocaat-generaal niessen een besluit over genomen op 16-11-2007. het meest relevante is:


dient de onroerende zaak in hoofdzaak tot woning, dan geldt voor de hele onroerende zaak het woningtarief. ‘in hoofdzaak’ is in het verleden door de hoge raad uitgelegd als ‘ten minste 70%’ (van het bruto vloeroppervlak). is de woning door het 70%-criterium niet in hoofdzaak een woning, dan geldt voor de hele onroerende zaak het niet-woningtarief. 


ik weet niet exact hoe de units eruit zagen, maar volgens mij heeft de eigenaar een zaak als hij zich op dit standpunt stelt.


in dat geval zijn de units dus woningen en bent u geen ozb gebruiker verschuldigd. de eigenaar moet dan wel binnen 6 weken na dagtekening van de ozb beschikking bezwaar maken.


u lift dan mee op zijn bezwaar, maar u dient ook bezwaar te maken tegen uw aanslag en dan te verwijzen naar zijn bezwaar.


de relevante tekst van de hoge raad staat hieronder. beide zaken lijken irrelevant omdat het verzorgingshuizen betreft, maar de ag concludeert zeer helder over wat een woning is:


http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=zaak&nummerzaak=40606">http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=zaak&nummerzaak=40606


http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=zaak&nummerzaak=40847">http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=zaak&nummerzaak=40847


laat de eigenaar onder verwijzing naar beide uitspraken bezwaar maken. moet gewonnen worden, maar gemeentes hebben nog wel eens ambtenaren die hun kont tegen de krib gooien. reageer even als dat gebeurt!


groet


canna