Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 07-04-2008 16:14:46
Vrije tijd & Tuin

Strijkstokken

beste vitesse


in een orkest wordt de streekrichting, het aantal noten op een streek, de hoeveelheid streek/streeksnelheid, de plaats op de stok wáár de streek wordt uitgevoerd en de (schrik niet) streeksoort voor het bereiken van speciale effecten in opdracht van of in overleg met de dirigent door de concertmeester/aanvoerder van de 2de violen/altviolen/cello's (dit is de violist/cellist die op de rechterstoel van de eerste lessenaar van die groep zit) bepaald doormiddel van tekens, woorden of simpelweg door het systeem "alles doen wat concertmeestertje/aanvoerdertje doet". de overige strijkers uit de groep moeten dan ook tijdens de orkestrepetitie altijd een potlood bij zich hebben, om dit in hun muziek aan te tekenen. ze moeten dan natuurlijk zó achter hun muziekstandaard zitten, dat ze èn de dirigent èn hun concertmeester/aanvoerder over hun lessenaar heen zien bewegen. 


strijkers in orkest worden wel eens geluidsvee genoemd, maar hoe meer eenheid in beweging, des te gelijker klinkt het resultaat en des te gemakkelijker wordt het ook gelijk te spelen en als groep één te worden met de viool/cellopartij.


het doel is natuurlijk het zo mooi en goed mogelijk uitvoeren van een muziekstuk met aan de ene kant het tot klinken brengen van wat de componist lijkt te willen en aan de andere kant wat de dirigent voor opvattingen heeft over zo'n componist en de tijd waarin die geleefd heeft. 


en over "linkshandige violisten" als antwoord op de vraag van gozika: een goede violist kan niet uitgesproken links- of rechtshandig zijn, aangezien de hele viooltechniek op dit punt dubbelzijdigheid vereist. een goede violist zal dus na een ongeluk met vingers van de linkerhand, na enige studie een evengoede andersom violist kunnen worden. en iderdaad dient de viool dan in- en uitwendig geheel omgebouwd te worden. in een orkest zal zo'n violist niemand in de weg zitten en hoeft zeker geen ongelukken te veroorzaken. in een strijkkwartet ziet het er zelfs heel goed uit!iemand die uitgesproken rechts of links handig is, kan beter een ander muziekinstrument kiezen.


groetjes, geugjes/violiste