Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hrdwerrorman
hrdwerrorman - 13-05-2008 01:08:01
Computers & Telefonie

Harde schijf gewist na reparatie notebook

@ gsm:

helemaal met je eens. zo'n 30 jaar geleden werd me de wet van murphy duidelijk gemaakt: "if anything can go wrong, it will!"
als iets mis kán gaan, dan gáát het ook een keer mis, alleen weet je nooit precies wanneer. maar één ding weet murphy zeker, het gaat altijd mis op het meest ongelukkige moment.


dus tegen eventualiteiten dien je jezelf in te dekken, dat is wel zo slim.
zo werd me toen ook geleerd dat één backup hetzelfde is als géén backup. want op moment dat je die ene backup dringend nodig bent, laat deze het afweten. volgens murphy treedt dan juist in dat ene belangrijkste bestand een harde, niet te recoveren leesfout op. gelukkig heb je dan de tweede backup nog.....
met de huidige infodragers hoeft dat niet meer een onoverkomelijk probleem te zijn.

pak het op even dagen/weken op hd-a en oneven dagen/weken op hd-b.
afhankelijk van de grootte van bestanden kan ook op dvd-rw.
van bestanden welke niet veranderen, zoals afgesloten archiefdeel, software enz. hoeft alleen éénmaal een dubbele kopie van gemaakt te worden. dat spaart tijd en ruimte.

het extern bewaren van een backup buiten het pand waar je de normale bakup bewaard is evenzeer een goed advies van gsm.
hoe vaak maakte ik niet mee bij een onleesbare backup welke bewaard werd in de computerrruimte, dat de systeemoperator met een aantal steenkoude informatiedragers in de computerruimte kwam. ze hadden dan in kluis in een kelder van het pand gelegen.

maar als er brand ontstaat wordt er geblust, meestal met water. en water heeft de eigenschap dat het steeds naar het laagste punt stroomt. juist ja, de kelder in. jammer voor de aldaar aanwezige infodragers. dus in een ander pand bewaren, niet aansluitend aan het pand waar de 1-e backup wordt bewaard.

nu heeft vraagsteller er niets meer aan, doch het kan hem/haar en andere lezers waakzaam maken voor eventualiteiten zoals door vraagsteller beschreven.

hardware error man