Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sa
san39 - 22-07-2008 02:28:56
Geldzaken & Recht

Weer gaan werken

'aanrechtsubsidie' wordt zeer langzaam uitgefaseerd
het kabinet neemt ruimschoots de tijd voor de aanpassing van het fiscale stelsel. voor het afschaffen van de zogenoemde 'aanrechtsubsidie' wordt twintig jaar uitgetrokken. het gaat om de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting. in huishoudens met één inkomen kan de niet-werkende partner nu nog zijn eigen heffingskorting overdragen aan zijn partner, zodat deze minder belasting hoeft te betalen.


mensen die voor 1971 zijn geboren, merken niets van de kabinetsplannen en ook mensen die kinderen hebben in de leeftijd van nul tot en met zes jaar kunnen de heffingskorting nog steeds overdragen. alle anderen mogen straks ieder jaar 5%-punt minder overhevelen.


het afschaffen van de overdraagbaarheid is een wens van het cda en ook bijvoorbeeld groenlinks wil ervan af. de pvda is hier lang tegen geweest, omdat de partij vindt dat afschaffing van de regeling nadelige gevolgen heeft voor gezinnen met één inkomen. onderzoek wijst uit dat éénverdienergezinnen al meer belasting betalen dan gezinnen met een dubbel inkomen. dat komt door een opeenstapeling van allerlei regelingen. zonder aanrechtsubsidie neemt dat verschil toe.


het afschaffen van de aanrechtsubsidie is bedoeld om mensen te stimuleren aan het werk te gaan. twee weken geleden publiceerde het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid (szw) een studie van seo economisch onderzoek waaruit blijkt dat meer vrouwen gaan werken als de subsidie verdwijnt. de arbeidsdeelname groeit met 12% en de welvaart kan met meer dan euro5 mrd toenemen. dat is 1% van het bruto binnenlands product.