Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 23-08-2008 02:24:08
Geldzaken & Recht

Tuin aanleg

Hrdware,
voor eigendomsoverdracht is betaling van een koopprijs niet nodig. de betaling van een koopprijs is slechts een verplichting uit een overeenkomst. zou je namelijk altijd de betaling van een koopprijs als voorwaarde voor de eigendomsoverdracht stellen, dan zou je niets kunnen schenken of uitstel van betaling kunnen geven.

hutch,

voor de kwalificatie is een wederrechtelijk element en het oogmerk op de wederrechtelijke toeeigening nodig. aangezien het retentierecht geregeld is in het burgerlijk wetboek, is het dus niet wederrechtelijk om de stenen terug te nemen en kun je dat niet meer kwalificeren als diefstal.

de wanbetaler is in dit geval geen eigenaar geworden van de stenen. dit is een uitzondering op het eigendomsrecht, juist om er voor te zorgen dat je eigen goederen niet terug kunt vorderen indien er niet betaald is. vooral aannemers maken gebruik van het retenteriecht om ervoor te zorgen dat alle aanneemtermijnen voldaan zijn voordat de laatste oplevering plaatsvindt. de feitelijke levering wordt in dat geval dus opgeschort, ondanks dat de stenen er al liggen. is vooral juridisch technisch, maar het mag zeker wel!