Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 27-09-2008 21:47:51
Geldzaken & Recht

Mogelijkheden bij grote restschuld???

@ jos,
de vertrekkende partij heeft in jouw voorstel dan wel een belastingnadeel, namelijk de box 3 heffing. zowel de helft van de waarde van de woning als de vordering op de ex vallen in box 3, terwijl de helft van de lening  "slechts" in box 3 valt. onder aan de streep moet je dan dus betalen.
voor de achterblijver zal er ook geen gehele ib-rente-aftrek meer mogelijk zijn als beiden de hypotheek blijven betalen. de rente-aftrek vervalt namelijk voor het deel dat de vertrekkende partij de rente heeft betaald.

in dit geval zou eigenlijk de enige oplossing zijn: probeer zo veel mogelijk zo snel mogelijk af te lossen. als de lening lager is dan de de waarde van de woning, zal de bank wel genoegen nemen met 1 inkomen zeker ook op hogere leeftijd.

andere optie is inderdaad: verkopen en daarna proberen af te lossen. het maakt tegenwoordig de bank niet uit of zij met verlies moeten verkopen of dat de eigenaar dat zelf doet. dat laatste heeft wel de voorkeur, maar als dat binnen hoogstens 6 maanden niet is gelukt, zal de bank alsnog gaan veilen en het verlies nemen (d.w.z. een vordering houden en proberen te innen).