Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 04-12-2004 06:15:48
Computers & Telefonie

C-schijf formateren (ntfs)

bij volgende handelingen raak je alle gegevens kwijt, dus begin vooreerst benodigde gegevens op bv cd-rom te te zetten.dit om werk te besparen. laat het niet op je schijf staan, die word helemaal leeg gemaakt.


ik hoop dat je de opstartdisk voor win98 hebt.doe die in je a-drive en start op nieuw op. laat dit gaan met werking cd-roms. dus bij de vraag punt 1 en enter.


na enkele minuten zie je a:\


tik in fdisk en enter.( toets enter en geen punt zetten)


in fdisk ga je naar punt 3 om alles te verwijderen.je zal daarvoor de vraag hebben gekregen of je grote capaciteit harddisk wilt, tik dan op enter en ga verder.bij 3 zul je enkele keren via knop escape heen en weer moeten. dit staat alles duidelijk vermeld.verwijder de niet dos-partitie. weer esc en weer 3 om event als harddisk in partities is verdeelt. tot dan je disk bij 4 aangeeft dat hij volledig leeg is.let op als je 19 gb hebt geeft deze ander getal aan.als je dat vermenigvuldigd met de factor 1,048 kom je in de buurt van je 19 gb.dit is uit de oudere tijd. omdat we zeggen 1 mb, schrijven we eigenlijk 1,024.....mb en nog wat.


als je disk nu zo is kan je naar 1. laat hem eerst de volledige partitie, dus de hele harddisk gebruiken.dus bij die vraag volle 100 % benutten.laat dit proces gewoon verlopen. afhankelijk van snelheid processor en grootte harddisk die de tijd bepalen.


maak eerst geen partities en werk fdisk normaal af. start compu weer op met diskette in a-drive. formatteer de harddisk normaal met format c:  ;door op deze manier moet je harddisk weer schoon zijn en je ntfs partitie is weg.


nu kun je kiezen om normaal win98 te installeren, of je harddisk eerst weer met die fdisk in meerdere delen te zetten. ikzelf deel mijn harddisk normaal in minstens 2 delen zodat op c: besturingssysteem kan en info en anders op ander deel.


als je voor tweede kiest , niet bang zijn maar bij fdisk eerst telkens goed lezen en opletten, kan bijna niet fout gaan.


bezit je bv alleen de engelse versie van opstartdisk en heb je wel win98 nl, start die dan eerst op en laat bij die install een nieuwe ned. opstartdisk maken door je progr. daarna, je hoeft win 98 dan niet geheel af te werken, kun je opnieuw starten met nl-opstart-disk en kan je de harddisk in bv 2 delen maken. dit is aan te raden. gaat er weer wat fout wat ik niet hoop, hoef je alleen maar de c: te repareren.


succes en gewoon rustig aan doen.