Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 13-11-2008 09:11:57
Voeding & Gezondheid

Eiwitshakes

Als je krachttraining gaat doen heeft je lichaam meer eiwitten nodig voor het herstel en groei van de spieren. normaal gesproken heeft je lichaam 1 gr eiwit / kg lichaamsgewicht per dag nodig. bij krachttraining is dit 1.6-2 gr. stel je weegt 80 kg, dan heb je zonder krachttraining ongeveer 80 gr eiwitten op een dag nodig, met training 128-160 gr. een dergelijke hoeveelheid eiwitten is moeilijk te halen uit standaard eten. je zou dan heel veel kwark, eieren, tonijn, etc, moeten gaan eten om aan deze hoeveelheid te komen. vandaar er ook geconcentreerde vormen bestaan van eiwitten, zoals soja eiwit en whey eiwit. je hebt dit nodig als je krachttraining doet.
extra eiwitten kunnen geen kwaad voor je lichaam, een eventueel overschot wordt afgevoerd door het lichaam en niet opgeslagen of omgezet in vetten (wat sommigen denken). wel is het belangrijk om de inname van eiwitten over de dag constant te houden, dus geen 2 porties van 60 gr eitwitten, maar liever 6 porties van 20 gr.
na een training en na 's ochtends wakker worden heeft je lichaam behoefte aan veel eiwitten en dan kan je het beste whey eiwitten nemen, omdat deze snel worden opgenomen door het lichaam. een dergelijke eitwit(concentratie) vind je niet terug in voedsel. voor het slapen gaan is het juist belangrijker een eiwit te nemen die langzaam verteerd, zoals caseine eiwit (kwark ofzo).
samenvattend: eten van eiwitshakes is niet schadelijk en helpt zeker bij je krachttraining. je hebt dit nodig als je training doet, want de eiwitbehoefte kan je niet met normaal eten vervullen.
of serieuze krachttraining verstandig is voor iemand die nog groeit, is een ander verhaal. ik zou adviseren daar voorzichtig mee te zijn tot een leeftijd van 18-20 jaar.
aan de zoon van de topicstarter: succes met trainen!!