Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

dirkjeanna_1
dirkjeanna_1 - 19-11-2008 11:45:44
Voeding & Gezondheid

Waarom gaan erwten en bonen in een pot schuimen als je ze afspoelt?

De reactie van platzak heeft me weer aan twijfelen gebracht. schuimen zelfgekookte peulvruchten echt zo erg als je ze alleen maar afspoelt?
op het etiket van hak witte bonen is het enige verdachte dat ik kan vinden (maar fabrikanten zijn slim) het woordje ‘sodium’. ik kom er via google niet goed achter wat ‘sodium’ kan zijn.

wel vond ik het volgende: http://nl.wikipedia.org/wiki/natriumdodecylsulfaat">http://nl.wikipedia.org/wiki/natriumdodecylsulfaat
natriumdodecylsulfaat is een sterk reinigende stof, zelfs in een sterke verdunning. het vormt door de oppervlakte actieve werking een stevig schuim. de http://nl.wikipedia.org/wiki/inci">inci naam is sodium lauryl sulfate.
en, naar aanleiding van ‘soda-achtige stof’ :
http://www.food-knowledge.com/warenkennis/groenten/zaden.htm">http://www.food-knowledge.com/warenkennis/groenten/zaden.htm


er bestaan manieren om de lange kooktijd van peulvruchten te bekorten. de beste methode is het gebruik van een hogedrukpan. een methode die af te raden valt, is het toevoegen van zuiveringszout of dubbelkoolzure soda tijdens het koken. dit tast het vitamine-b-gehalte aan en heeft een nadelig effect op de voedingswaarde.


ook het nrc-handelslblad noemt ergens de mogelijkheid ongeweekte bonen te koken met dubbelkoolzure soda. maar als dit de oplossing is, dan zouden die hak-bonen eerst gedroogd moeten zijn.