Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 14-12-2008 19:44:41
Geldzaken & Recht

Werkgever houdt wel pensioen in maar draagt niet af aan pensioenfonds

de werkgevever is volgens de pensioenwet verplicht de premie (maar ook vaak het werkgeveraandeel of de afspraak bij datum indiensttreding veelal 50 of 30% afgesproken werkgeversaandeel) af te dragen aan een bedrijfsvereniging en of (pensioen) verzekeringsmaatschappij. ondanks dat het bedrijf niet onder een cao schijnt te vallen is de werkgever veelal wettelijk verplicht e.e.a. in de betreffende bedrijfstak toch onder te brengen in een gezamelijk afgesproken pensioenfonds die geldt voor de gehele branche.  op internet kunt u nazien  of er algemeen geldend pensioenfonds voor iemand van toepassing is (kroonbesluit, uit naam van beatrix koningin van ... etc. )


bij het niet af dragen van de premie is de werkgever zwaar in overtreding en is met name het sociaal fonds en/of de belastingdienst zeer happig op dit soort overtredingen. de werknemer is inmiddels zwaar gedupeerd omdat het gegroeide vermogen van zijn pensioen inmiddels al 5 jaar stil staat c.q. niet is gegroeid. ook de pensioenaangroei ( a factor) is dus ok niet bekend.


ik betwijfel of een zachte aanpak van de werkgever - om de arbeidsrelatie niet te verstoren - nog wel mogelijk is, het is gewoon diefstal van uw eigen geld en wie weet wat hij nog meer gaat vragen als de zaak in problemen gaat nu het economisch minder gaat. probeer te achterhalen of er nog meer werknemers hetzelfde hebben vastgesteld en probeer via een vakbond een brief te sturen waarin deze kwestie wordt aangekaart namens enkele werknemers. de vakband zal eissen - zonder verder naam en toenaam te noemen - dat alsnog met compensatie van de verloren winstbijschrijving het geld op een pensioenverzekering bv, bij een verzekeringsmaatschappij met terugwerkende kracht wordt ingevoerd. de extra kosten zijn natuurlijk voor de nalatig gebleven werkgever. kom gewoon op voor uw recht en probeer zo zuiver mogelijk (zonder verdere ruzie en andere historische verhalen) uw recht te halen. een beetje normale werkgever zal uw betaling zondermeer toegeven. geef hem bv 30 werkdagen de tijd om alsnog u een polisinschrijving te doen toekomen bij het pensioenfonds waarbij de andere werknemers zijn aangesloten. u hoeft dan niet te dreigen met verdere stappen via de vakbond, juridisch bureau of desnoods het uwv of sociaal fonds. proef ik hier dat het een horecabedrijf betreft of ???


succes ridder.