Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 10-01-2009 14:55:57
Voeding & Gezondheid

Infraroodsauna

hrdwrerrorman: petertjen gaat een infraroodsauna kopen, zo schrijft hij. de keuze tussen een traditionele finse sauna en een infrarood sauna is dus al gemaakt, alleen moet hij nog een keuze maken tussen korte en lange golfstralers.


maar petertjen, mocht je nog willen vergelijken:



het grootste verschil tussen een traditionele sauna en een infraroodsauna zit hem in de manier waarop je lichaam opgewarmd wordt. in de klassieke finse sauna wordt de lucht verwarmd (tot 80°c - 100°c) en wordt er water verdampt om de hitte draaglijk te houden. je lichaam wordt warm, je transpireert om die lichaamswarmte af te voeren en met dit vochtverlies ben je tegelijk ook wat gifstoffen kwijt. dat is het principe van de klassieke sauna.

in een infraroodcabine zijn het de infraroodstralen die rechtstreeks inwerken op je lichaam. je lichaam warmt op, maar de warmte is droger en draaglijker, zo'n 45°c tot maximum 65°c is ideaal. bij deze aangename temperatuur transpireer je dus op een prettiger manier dan in een traditionele sauna bij 95°c. je kunt zelf je omgevingstemperatuur regelen (je mag zelfs de deur open laten staan). voor oudere mensen of mensen met aandoeningen aan de luchtwegen is deze techniek veel minder benauwend. toch ga je evengoed lekker zweten.


een traditionele (finse) sauna werkt met indirecte warmte-omzetting: door warme lucht circulatie en meestal door rechtstreekse inwerking van deze warmte lucht op de huid - bereikt zij haar effect.

in een infraroodsauna wordt slechts 20% van de stralingswarmte voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% worden rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet. de infrarood sralen kunnen tot een diepte van vier mm in het lichaam doordringen.daardoor kan een infraroodsauna zijn gebruiker dieper en effectiever verwarmen, omdat het grootste deel van de energie hiervoor gebruikt wordt en niet voor het verwarmen van de lucht.


de energie van een infrarood sauna kan het transpiratievolume in vergelijking met een gewone sauna meer dan verdubbelen, terwijl ze met een beduidend lagere temperaturen werkt, namelijk ongeveer 50°c tegenover 90° tot 100°c. deze lagere temperatuur is minder gevaarlijk als men risico voor vaatvernauwende factoren vermijden wil. gelijktijdig is het aangenamer om tijdens het sauna gebruik lucht van 40° tot 50°c in te ademen dan lucht tot 100°c. daardoor wordt de infraroodsauna meer geapprecieerd omdat de ingeademde lucht aangenamer is en men zelf deze luchttemperatuur kan regelen door meer of minder verse lucht in de sauna te laten. hierdoor treedt een hoger gevoel van welbehagen in.


een finse sauna heeft een opwarmtijd nodig van 30-60 minuten, terwijl de infraroodsauna slechts 5 tot 10 minuten nodig heeft. daarom is, zeker voor privé gebruik, de infrarood sauna veel interessanter én voordeliger. een cyclus van 30 minuten, inclusief een opwarmtijd van 10 minuten, kost ongeveer 15 eurocent aan elektriciteit. dagelijks gebruik kost per maand dan ook slechts ongeveer 5 euro. een gewone sauna daarentegen verbruikt vele malen meer energie. u bespaart niet alleen op uw budget maar ook op de belasting van het milieu door minder energie verbruik.


maar goed, de één houdt van een finse en de ander van een infrarode sauna, smaken verschillen.