Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 26-01-2009 09:38:15
Geldzaken & Recht

Recht op deel van woning

de woning is dus nooit verdeeld???? heel apart, maar komt jammerlijk genoeg vaker voor.


juridisch gevolg is dat je moeder nog steeds eigenaar is van de helft van de woning. niet echt wenselijk aangezien ze de afgelopen 15 jaar en zolang de woning niet verdeeld is, de helft van de waarde van de woning in box 3 moet opgeven en daar dus (zoals dat vroeger heette) vermogensbelasting over moet betalen en ze ook aansprakelijk is voor eventuele hypotheek en schade.


stiefmoeder heeft, tenzij er een testament was, nu de andere helft in eigendom. op grond van de wet bent u samen met uw stiefmoeder namelijk uw vaders erfgenaam, maar op grond van de wettelijke verdeling krijgt uw stiefmoeder alle goederen en u een geldvordering ter grootte van uw erfdeel op uw stiefmoeder.


ik betwijfel trouwens of uw vader nog wel recht op hypotheekrenteaftrek had en of hij de andere helft van de woning ook niet moest opgeven in box 3. dat zou nu voor uw stiefmoeder gaan gelden.


mocht de woning nu verdeeld worden en op naam van stiefmoeder worden gezet, betwijfel ik ook of dat zomaar zonder overdrachtsbelasting te hoeven betalen geregeld kan worden. dit zal met een beroep op de hardheidsclausule ondervangen kunnen worden, maar dient wel afgestemt te worden. ga zsm naar een notaris, laat het uitzoeken en regelen.