Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

OpTijdNaarBed
OpTijdNaarBed - 20-03-2009 23:17:18
Elektronica & TV

Hoe efficient is een licht dimmer

Hoi keessie, hoe zwakker de lamp brand, desto minder vermogen hij dissipeerd (met knipoog naar herman). mijn vraag is wat jij als 50% lichtsterkte deffinieert. laat ik het zo zeggen: ik heb in mijn studententijd ooit eens een schakelingetje bedacht waarmee ik 2 gloeilampen in wel-of-niet in serie kon zetten. dwz de lamp kreeg dus 220 volt p stuk, of ze moesten de 220 volt delen. 110 volt per stuk dus.
een leuke bijkomstigheid is dat, naast de 110 volt, daardoor de stroom ook gehalveerd werd.

nu heeft een knappe meneer ooit eens bedacht dat vermogen spanning x stroom is.

dus: halve spanning x halve stroom is dus een kwart van het vermogen!

nu levert dit niet echt veel licht op, maar wel een aangename gedimde verlichting. ik gebruik het nog steeds met 2 50watt halogeenlampjes.
een vriend heeft dit ook gedaan. hij had zelf plafondlampen gemaakt van high-hads. de 25 watt lampjes gaven te veel licht, met dit idee icm een paar kaarsen kreeg de ruimte een zeer warme sfeer!

sommige mensen denken dat het vermogen nu door de dimmer opgenomen wordt. heb je wel eens een gloeilamp vastgehouden? dan zou met 50% dimmen de dimmer net zo heet worden als de lamp... in een dimmer zit een stukje elektronica die steeds de lamp aan/ uit zet. hij doet dit 100x per seconde, vandaar dat je ogen dit niet zo waarnemen, maar als 1 constante gloed.