Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hrdwerrorman
hrdwerrorman - 23-03-2009 23:48:47
Elektronica & TV

Hoe efficient is een licht dimmer

@ nico:

tja, met 9 jaar had ik interesse in elektro en soldeerde. met 12 jaar knutselde ik met elektronica. in beide ben ik geschoold en heb in beide een beste boterham en een best pensioen verdiend. en nòg is het mijn hobby.

dus je kunt mij over spanning, weerstand en stroom niet zoveel meer wijsmaken. daarom durf ik te schrijven dat je de klok hebt horen luiden en dàt wat je keessie probeert wijs te maken nergens op slaat.

als je me niet gelooft, kijk dan maar eens in een dimmer. daar zit inderdaad een weerstand in waar je het vermogen door een lamp mee kunt regelen. het is een potmeter waar je minder dan ¼ watt in kunt dissiperen (deinert;-)
een zenerdiode zul je daar niet in vinden. wel een triac, met een koellip waar  je een watt of twee op kunt dissiperen. dus niks 30 watt!

de spanning vòòr de lamp wordt er ook niet door geregeld, doch het vermogen en met een gewone wisselstroommeter kun je de stroom door een dimmer niet meten. er gaat n.l. in gedimde toestand geen hele sinus van de stroom door de lamp doch slechts een gedeelte van de sinus. om dat te meten heb je een r.m.s-stroommeter nodig. die meet de effectieve waarde van de stroom.

h.