Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

matusso
matusso - 13-05-2009 18:47:00
Huishouden & Energie

Aanbouw buren

Arwinm,

stel je er maar op in dat de aanbouw er zal komen.
een relatief eenvoudige aanbouw achter een rijtjeshuis, daar valt geen succesvol bezwaar tegen te maken.


tijdens de
bouwvergunnningsaanvraag is nauwkeurig door de gemeente gecontroleerd
dat de
aanvraag voldoet aan de eisen in het bestemmingsplan. je zou dit hoogstens zelf nog kunnen controleren.

bedenk, dat de buren in hun recht staan om deze aanbouw te maken en dat je het hun niet kwalijk kunt nemen, dat zij dit dan ook doen. ze hadden misschien jou als buur beter en eerder kunnen informeren.

bezwaren als "minder licht in de kamer" of "lelijke muur" hebben geen nut.

er zijn wel een aantal zaken waar je op kunt letten, zoals:
-komt de aanbouw volledig op hun erf? let op dat de zijwand en de fundering niet stiekem een stukje over de erfgrens heen zijn geschoven.
-is er sprake van een hemelwaterafvoer (regenpijp) tussen jullie woningen, die omgelegd moet worden? staat dat op papier hoe de buren dat op gaan lossen?
-waar wordt die wand van gemaakt? baksteen?

daarnaast, zorg dat je je huis én tuin van binnen en van buiten documenteert (fotografeert) voordat de bouw begint. dit is handig als er tijdens de bouw schades ontstaan. ook als je later opeens lekkage krijgt, kun je met de foto's makkelijk aantonen dat dit niet een bestaand probleem is.

de buren hebben het recht om ten behoeve van de bouw op jouw erf te komen voor het leggen van de fundering, metselen etc. (dit betekent natuurlijk niet dat de buren met een krat pils in jouw tuinstoelen mogen gaan zitten!) jouw tuin dienen zij weer na afloop in oude staat te herstellen. maak hier duidelijke afspraken over.

tot slot: zij bouwen de muur, maar jij mag er mee doen wat je wilt (behalve afbreken). wil je hem verven, met hout betimmeren of alleen sierklompen aan de muur hangen: het mag allemaal.
zie die wand als een aanleiding om bijvoorbeeld een leuke zithoek te creëren en zie hem niet als berlijnse muur.