Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

peedee
peedee - 20-05-2009 23:47:00
Auto & Vervoer

Controleurs in burger

zucht... dan maar eens een keer goed uitleggen.


een controleur is in de eerste plaats een "toezichthouder" als bedoeld in de algemene wet bestuursrecht (awb). en een toezichthouder..... houdt toezicht op de naleving van wetgeving.  en hij heeft op dat moment nog geen idee of jij wel of niet een geldig vervoersbewijs hebt. hij controleert dus.


volgens die awb moet hij een legitimatiebewijs bij zich dragen en op verzoek tonen (awb art. 5:12). je moet dus actief vragen: "mag ik uw legitimatiebewijs even zien?" en dan pas hoeft de toezichthouder zich te legitimeren. eerder niet.


daarnaast zijn veel toezichthouders ook boa (buitengewoon opsporings ambtenaar). dat buitengewoon verwijst alleen maar naar het feit dat deze opsporingsambtenaren niet de overtredingen van alle wetten mogen opsporen. een kaartjescontroleur van de ret mag bijvoorbeeld niet optreden tegen iemand die bloemen plukt uit een gemeenteplantsoen. daarvoor is hij niet aangewezen.


als de kaartjescontroleur er (als toezichthouder) achter komt dat jij geen geldig vervoersbewijs hebt, dan moet hij -figuurlijk- een andere pet opzetten. namelijk die van boa. hij weet dan dat jij een overtreding hebt gepleegd. en dan krijgt hij ineens heel andere (en meer) bevoegdheden. hij gaat dan 'opsporen'. dat wil zeggen, uitzoeken wat voor overtreding gepleegd is en wie daaraan schuldig is. jij bent ineen gepromoveerd naar 'verdachte'.


de boa mag jou - de verdachte- dan 'staande houden' om je naar je identiteitsgegevens te vragen. en dat staande houden is heel letterlijk. hij mag jou dus beetpakken en je tegenhouden als je weg wilt lopen. (maak je jezelf dan met geweld toch los dan bega je een misdrijf). en jij moet je gegevens geven. dan is dan weer te controleren via je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart, want iedere nederlander van 14 jaar of ouder moet zich kunnen identificeren.


tot slot kan de boa dan zijn proces-verbaal gaan schrijven en krijg jij je prent.


het beste is maar dat je snel en vriendelijk gehoor geeft aan het verzoek om je geldige vervoersbewijs te tonen. je voorkomt een hoop ge-oh.