Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

peedee
peedee - 21-05-2009 11:56:19
Auto & Vervoer

Controleurs in burger

@tar: beste tar, je redenatie klopt helaas niet. de link waar je naar verwijst is een toelichting op het wetboek van strafvordering en gaat over de opsporing


een controleur is in zijn werk eerst bezig als toezichthouder. pas als hij een (redelijk) vermoeden heeft dat iemand schuldig is aan een strafbaar feit, gaat hij opsporen. bij het gewone controlewerk is hij dus toezichthouder en dan geldt art. 5:12 van de awb.


in jouw link lees je dat trouwens ook. bij '3.29 legitimatieplicht ambtenaar' zie je twee gedachtenstreepjes staan. het tweede streepje gaat over art. 5:12 awb en zegt ook 'desgevraagd legitimeren'.


een 'toezichthouder in burgerkleding gekleed' hoeft zich dus alleen maar op verzoek te legitimeren.


maar de toezichthouders weten natuurlijk ook wel dat deze werkwijze al tot problemen leidt. mijn ervaring (wat ik namelijk al vaker gezien heb) is dat de controleurs in burger hun legitimatiebewijs in hun hand vasthouden en het aan je laten zien terwijl ze iets zeggen als "controle. uw vervoersbewijs alstublieft". 


hiermee heeft hij zich dan ook meteen ingedekt. hij heeft zich namelijk vooraf en ongevraagd gelegitimeerd. als jij dan iets uithaalt (beledigen, geen kaartje tonen, noem maar op) heb je dat gedaan tegen een ambtenaar in functie en heb je recht op meer straf.


mijn advies is en blijft: heb je niets te vrezen omdat je netjes je kaartje betaald hebt, laat het bij een controle dan gewoon zien zonder vervelend te doen. laat het niet escaleren. je trekt hoe dan ook toch aan het kortste eindje.


meer over de toezichthouder/boa: www.nivoo.nl