Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

freya
freya - 10-06-2009 09:53:32
Computers & Telefonie

Ventilator maakt veel lawaai

Hallo leyawin,

om te beginnen maken die 'standaard' ventilatoren op een grafische kaart over het algemeen vrij veel herrie. verder is het zo dat de snelheid waarmee die ventilator draait, softwarematig gestuurd kan worden. bij het inschakelen van de computer draait de ventilator dan ook meestal op volle toeren en als windows dan opstart zakt opeens het toerental van die ventilator en neemt de herrie dus flink af.
de snelheid waarmee die ventilator draait is ook afhankelijk van de temperatuur van de grafische kaart (lees: de gpu). als je dus flink gaat gamen zal de herrie ook toenemen.
ook kun je met software de 'standaard' draaisnelheid instellen.

om te beginnen zou ik eens bij 'die vriend' informeren wat hij allemaal met je computer gedaan heeft. heeft hij soms één of ander programmaatje geïnstalleerd om de ventilator te besturen? heeft hij soms de kloksnelheid van de gpu en/of geheugen op de grafische kaart verhoogd? door dit 'overklokken' loopt je grafische kaart wel harder, maar wordt deze ook sneller warm en zal de ventilator dus ook harder moeten werken om de boel niet te warm te laten worden.

mocht dit alles niet het geval zijn, dan blijft natuurlijk de mogelijkheid om de ventilator te vervangen door b.v. een zalman ventilator. welke je precies nodig hebt is helemaal afhankelijk van het type grafische kaart.

m.vr.gr. freya