Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marcel75
marcel75 - 12-06-2009 21:25:27
Geldzaken & Recht

En/en rekening, consequenties voor de belasting?

@mora,
met het openen van een en/of rekening ben niet jij als rekeninghouder bevoegd om het geld op te nemen. dat kan namelijk nog steeds eigendom zijn van een ander. het saldo op een en/of rekening blijft altijd eigenaar van degene die het op die rekening gestort heeft.

bij een en/of rekening kan de bank echter aan beide rekeninghouders bevrijdend betalen. dat is iets heel anders. als de bank weet, en dat mag je snel aannemen, dat moeder als enige geld op de rekening gestort heeft en dus ook nog steeds eigenaar was van het geld, zal de bank na het overlijden van moeder niet zonder meer het geld mogen afgegeven aan zoon, aangezien het mogelijk is, bijvoorbeeld als gevolg van verwerping, dat niet zoon maar iemand anders erfgenaam is. in dat geval zou de bank dus het geld hebben meegegeven aan een niet-eigenaar. dat betekent weer dat degene die het geld opgenomen heeft, zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal/verduistering van zaken uit een nalatenschap.


als het dus gaat om het afgeven van gelden aan de juiste persoon, dan mag de bank altijd een verklaring van erfrecht verlangen, ook bij een en/of rekening.

@ajtr,
een tweetrapsmaking is niet onmogelijk in dit geval, maar wel erg overbodig. die wordt in de regel alleen gebruikt om te voorkomen dat een ex via de kinderen nog zou kunnen mee-erven. het advies om nu alvast jaarlijks het vrijgestelde (of iets daarboven) bedrag te gaan schenken, deel ik (zie mijn eerdere bijdrage).