Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

defries
defries - 22-06-2009 19:48:17
Huishouden & Energie

Beton maken

Zelden zoveel onzin gehoord.
30x10x300 cm= 3x1x30=90 liter=0,09m3. de moeite niet. de zakken wegen ca 25 kg, wat water erbij ca 30 kg. 0,09 m3 beton weegt ca 0,09x2400= ruwweg 220 kg.
de mortelcentrale laten komen is een dure grap, door de geringe hoeveelheid een relatief hoge m3 prijs. je laat toch niet een betonmixer van 10m3 rijden voor 0,09 m3? onzin.
het snelste, het makkelijkste en het schoonste is kant-en-klare betonmengsel in de bouwmarkt kopen. het goedkoopste is zelf mengen, maar dan moet je cement, zand en grind aanschaffen in de verhouding zoals al gezegd 1:2:3 (volumedelen, dat heb ik nog gemist), wat een gedoe.........
wapening en vorst heeft weinig tot niks met elkaar te maken. wapening wordt toegepast om de boel bijelkaar te houden als gevolg van b.v. krimp door verharding en door wisselende temperaturen (dus altijd goed om een paar staafjes betonijzer er in te leggen, ook al om de afmetingen, 10 cm is voor beton erg weinig) en als gevolg van het belasten van de konstruktie. als de beton alleen gedrukt wordt is dit geen probleem, geen wapening. de wapening (betonijzer neemt de trek op).
de pas gestorte beton goed verdichten door trillen, dus flink porren met een latje (bijv.), maar niet te lang want dan wordt het verhardingsproces ge(ver)stoord. onder droge omstandigheden de pas gestorte beton nat houden en beschermen tegen te snel uitdrogen.
misschien zijn kant en klare betonnen opsluitbandjes een oplossing (afhankelijk van de toepassing)? bij en tuincentrum te koop.

succes ermee, zo ingewikkeld is het allemaal niet.