Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ja
janssenjmh - 06-07-2009 13:22:04
Geldzaken & Recht

Beide ouders zijn overleden, draai ik op voor de schulden?

ik vrees dat je toch nog wat officieele zaken moet gaan regelen, die je ook nog eens geld kosten.
om zaken als bankrekening stopzetten te regelen zul je waarschijnlijk een akte van erfrecht moeten laten opmaken bij een notaris kosten tussen 200 en 440 euro, ook al is 100% zeker dat je enige erfgename bent, de notaris moet evt. "bastaarden" opzoeken en evt. testament opzoeken, ook al weet je dat nooit een is gemaakt, een notaris moet dat officieel bevestigen.
en banken eisen, zeker nu het slecht met banken gaat en ze veelal onder extra toezicht staan, zo'n verklaring. en als je ze niet opzegt, blijven ze geld vangen/incasseren. vooral postbank is daar erg halsstarrig in. ook abn/amro eistte deze. en zelfs om de stand van rekeningen en in ons geval aandelen-portefeuille op datum overlijden op te vragen, (nodig voor belastingaangifte) vroegen ze bijna 10 euro!!
en als je bij notaris bent om zo'n verklaring, krijg je meteen vraag of je erfenis accepteert of niet, zoniet moet je ook hier een officieel stuk van laten maken dat toch ook weer zeker 150 euro kost.


collega van me kreeg van verre kennis, na overlijden ook brief omdat ie in testament genoemd was, er waren echter alleen nog schulden, dus dat wilde hij niet, maar zelfs om dat te weigeren heeft hem nog geld gekost. zo kunnen "vrienden" je zelfs na hun dood nog een oor aannaaien.


maar op notaris-site (bijv. degoedkoopstenotaris.nl) kun je deze vraag ook stellen en er zullen best notarissen zijn die je (gratis) een advies geven, waarschijnlijk in de hoop je straks toch nog (betaald) van dienst te kunnen zijn. daar had ik gevraagd voor offerte aan 10 notarissen en kreeg binnen een dag al van 8 notarissen offerte die van 225 tot bijna 500 euro varieerde).


het gaat jou, hoe dan ook, geld kosten, vrees ik.


sterkte nog met verwerking verlies ouders. 


de meeste bedrijven, zeker banken en belastingdienst heeft hier minder gevoel bij, helaas.