Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hrdwerrorman
hrdwerrorman - 22-07-2009 22:33:10
Huishouden & Energie

Borrelend geluid bij vaatwasser

@ job, off topic:

aannemende dat je geboortejaar 1968 is, kan ik zeggen dat ik vele jaren daarvóór al ervaring opdeed in het ontstoppen van toen nog gietijzeren rioolbuizen en loden toevoerleidingen. ik weet ook wat je daarin kunt aantreffen, aangezien dit in een groot ziekenhuis (400 bedden) was.

tevens heb ik 20 jaar geleden in ons huidige huis van 4 verdiepingen zelf alle installatiewerk gedaan, dus ook riool- en hemelwaterafvoer leidingen.

enige ervaring in afvoer van vuil water enz. heb ik daardoor wel. tevens repareer ik witgoed als wasmachines enz. en zelfs daarin kwam ik leidingen tegen welke geheel verstopt zaten met die zeep met vuilkoek waar jij gewag van maakt.

maar als er eerst geen borrelend geluid was en dan ineens wel, moet dat met een verstopping te maken hebben. het kan zijn dat ergens de doorgang voor het afvoerwater van de vaatwasser nagenoeg dicht zit zodat het vacuum dat de waterstroom veroorzaakt geen lucht meer kan happen, óf een hoger gelegen luchttoevoer zit (nagenoeg) verstopt.
die luchttoevoer gaat uiteraard ook via afvoerpijpen.

vandaar mijn advies om die plek met emmers water op te sporen. want de afvoer van een wastafel (voorbij zwanenhals of beker sifon) kan dichtslibben met zeepresten en haar waardoor nog maar een heel klein kanaaltje voor water én lucht overblijft.
omdat je op zo'n wastafeltje over het algemeen niet zoveel water gebruikt, merk je niet gauw dat de afvoerbuis bijna verstopt is. eerst loopt de buis en sifon vol. wanneer je dan de kraan al weer dicht hebt, loopt het opgehoopte water weer door het kleine kanaaltje langzaam weg.
dit kanaaltje kan dan te klein zijn om het luchtgebrek dat ontstaat door het wegpompen van het vaatwater, aan te vullen. het gaat dan via leeggeslobberde sifons.

ook kan er druk door het pompen onstaan, waar de luchtdruk van ontsnapt via de gootsteen sifon. doch dat is te ruiken tijdens het pompen, met de neus boven de afvoer van de gootsteen. dit komt door een lage verstopping,  van de gootsteen tot de straat.

daar is met een kamera wel wat aan op te sporen. €100,- ben je bij zo'n actie snel kwijt.

h.