Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ridder_1
ridder_1 - 23-07-2009 21:39:22
Geldzaken & Recht

Gasmeter keuring ?

Om u gerust te stellen.
alle gasmeters moeten bij plaatsing voldoen aan de wettelijke ijkkeur en de laatste paar jaar aan de (strengere) europese ijkkeur.na plaatsing worden de meters ingeschreven in een zgn. meterpool . de voorschrijvende instantie gastec (vroeger giveg) en het nmi het nederlands meet instatituut is belast met de door de rijksoverheid voorgeschreven kontrole en bewaking. ieder kalenderjaar wordt a- select uit de series jaarlijks geplaatste meters een strenge steekproef in geheel nederland gehouden. als een klein % van deze steekproef een te grote afwijking heeft is het energiebedrijf verplicht om alle gasmeters uit deze serie te vervangen voor een nieuwe.
als blijkt dat series onder de wettelijke norm van afkeur blijven mogen ze in het nederlandse distributienet blijven zitten to een eventuele nieuwe keuring. dit kan ook al binnen enkele jaren gebeuren maar ok tienstallen jaren later en zelfs nooit, mits de serie binnen den afkeurnorm blijft vallen. de in nederland geplaatste balgengasmeter in onze nederlandse woningen zijn van een zeer hoge betrouwbaarheid ( meer dan 100 jaar ervaring met hele hoge eisen van de overheid omdat de overheid via de gasmeterstand ook belastingopbrengsten verkrijgt) en kunnen makkelijk 25 - 35 jaar probleemloos mee. om kosten te besparen zal een energiebedrijf ook niet zo heel snel plannen heben om  de meters (op hun eigen kosten maar indirect via de huishoudens) te gaan vervangen. de opmerking dat meters blijkbaar nooit worden gecontroleerd is helaas niet waar.