Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

er
erky - 12-08-2009 15:29:29
Computers & Telefonie

Laptop beveiligen

Hoi twentenaar,
je kan de laptop altijd gewoon met een utp draad gebruiken, de snelheid is dan 100mb/s of als je een gigabit set hebt zelfs 1000mb/s. je moet dan een laptop hebben die deze snelheid ondersteunt, maar ook een router met die mogelijkheid.

als je draadloos wilt kan dat natuurlijk ook. draadloos is iets minder veilig dan via utp, maar je krijgt het op zijn veiligst door enkele keuzes te maken en dat is nu jouw vraag.

wep is een ouder type versleuteling en die is niet erg veilig meer. een versleuteling is een soort codering die uniek is. wep is na een dag proberen wel te kraken. wpa is beter, maar wpa2 nog weer en stukje veiliger. de keuze van jouw wachtwoord (of code) is ook van belang. hoe langer jouw beveiligingssleutel is hoe moeilijker het ook weer is om die te kraken.

grote kans als jij kiest voor 'enterprise' de beveiligingssleutel ook weer langer is dan bij 'personal'. je veiligste keuze is dan ook:
wpa2 enterprise'.

bij dit alles moet je wel rekening houden met het feit dat laptop en router beide de keuze hebben voor al deze mogelijkheden. iets oudere apparatuur (of budget modellen) willen nog wel eens alleen met wep of wpa kunnen werken. kijk dus goed in de help files of handboekjes na wat er ingesteld kan worden.

als laptop en router niet hetzelfde systeem gebruiken en niet dezelfde beveiligingssleutel gebruiken gaat er natuurlijk niets gebeuren. de laptop zal de router wel zien in netwerkcentrum, maar er geen verbinding mee kunnen maken.

sommige routers hebben de mogelijkheid om via een usb stick een netwerkconfiguratie te exporteren die je dan probleemloos op de laptop kan binnenhalen.

vergeet vooral ook niet alle instellingen ergens te noteren. over een jaar of wat zul je ze zeker weer nodig hebben.

succes,
erky