Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

er
erky - 04-09-2009 22:32:13
Huishouden & Energie

Vervanger voor dimbare heldere 15 watt lamp

Hoi elcamion,

zeg, je hebt een kroonluchter met 5 lampjes er in van 15w, allemaal gloeilampen met een kleine of grote fitting. dat is samen 75 watt. daar zit nu 1 dimmer op, naast de deur bijvoorbeeld. nu wil je energiezuinig gaan worden.

je hebt voor een vergelijk straks 5 spaarlampen van 3w nodig en die geven dan ongeveer evenveel licht als de 5 van 15w gloeilampen die je nu hebt. er zijn spaarlampen van 3 watt in goede elektra winkels.

voordeel, je hebt energie bespaard, maar dimmen lukt niet met spaarlampen en er zijn amper 'heldere' spaarlampen te koop, in dit segment volgens mij helemaal niet.

dan kan je kiezen voor 230v halogeen en dus zoeken naar de juiste fitting. halogeen zonder trafo is vervolgens wel te dimmen, maar je bezuinigt niet veel. of de dimmer die je nu hebt geschikt is voor halogeen weet ik niet, maar een dimmer die geschikt is voor halogeen waar een transformator bij zit is duur, vanaf 70 euro.

dus zou je kunnen uitkijken naar ledlampen geschikt voor 230v en de kleien of grote fitting, maar dan zit je weer met het dim-probleem. ik weet niet of er kant en klare dimmers zijn voor led. led's werken namelijk op gelijkspanning en er komt wisselspanning uit het stopcontact.

mijn advies is: blijf voorlopig gloeilampen gebruiken of gooi de dimmer er uit en gebruik 5 spaarlampjes van 3w (kleine fitting?).

het dimmen van gloeilampen levert amper besparing van de energierekening op, alleen minder licht!

succes!
erky