Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

st
stanbervoets - 05-09-2009 20:42:31
Huishouden & Energie

Vervanger voor dimbare heldere 15 watt lamp

Het antwoord is al gegeven, deze zijn er niet.
(en zullen waarschijnlijk ook niet geproduceerd gaan worden, deze worden weinig gevraagd, ze zouden relatief erg duur worden en daardoor commercieel niet interessant om te produceren)

ik denk dat u deze zoekt voor vervanging van heldere kaarslampjes in een kroonluchter oid.

spaarlampen met een klein tl buisje erin zien er heel anders uit (nooit helder), en er zijn wel kleine types kaars of kogellampjes, maar die heb ik nog nooit dimbaar gezien, (bij www.conrad.nl zoals eerder genoemd zijn er wel 7w. en 9w. deze hebben dan een veel grotere lichtopbrengst dan een 15w. lampje - zoek naar : dimbare kaarslamp, ze zijn wel duur 16 euro).

let op ! deze zijn niet voor elke dimmer geschikt, lees de extra informatie van de megaman lampen en de gebruiksaanwijzing (daar staat ook dat je de minimum/maximum belasting van de dimmer door 6 moet delen).
ik neem aan dat het om meerdere lampjes per kroonluchter gaat en mogelijk meerdere kroonluchters, mogelijk moet u een nieuwe passende dimmer kopen.
overigens dient u er rekening mee te houden dat het dimmen niet geheel vloeiend zal gaan en dat in de laagste stand niet goed werkt (lamp zal uitgaan of knipperen).

dimbare led lampen zullen er waarschijnlijk nooit komen, vanwege de technische constructie (met een condensator en een gelijkrichter wordt de wisselspanning naar een laagvoltage gelijkspanning omgezet).
en ook deze zien er heel anders uit dan een heldere gloeilamp.
met een regelbare transformator kunnen led's wel gedimd worden, maar dat is niet geschikt om in een bestaand systeem (bestaande lamp op het lichtnet) in te bouwen.