Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

brynnar
brynnar - 21-09-2009 11:52:44
Geldzaken & Recht

Wat gaat voor? cao of bw7?

het volgende antwoord heb ik ontvangen van postbus 51:


"hieronder volgt een reactie op uw telefonische vraag over het sparen van vakantiedagen. wij kunnen u als volgt informeren.



u moet ieder jaar de vakantiedagen kunnen opnemen waar u minimaal recht op heeft. uw werkgever mag daar geen bezwaar tegen maken, ook niet met een beroep op 'zwaarwegende bedrijfsbelangen'.


niet opgenomen vakantiedagen verjaren na vijf jaar: vakantiedagen opgebouwd in januari 2006 vervallen dus op 31 december 2011.


als er een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van toepassing is, dan kunnen hierin afwijkende regels staan met betrekking tot het sparen van vakantiedagen. u kunt dit bij uw werkgever navragen."


het juridisch loket (met een aanzienlijk aantal spelfouten overigens):


"in de cao gehandicaptenzorg staat: artikel 8:9 opname in kalenderjaar
de vakantie dient in de regel in het desbetreffende kalenderjaar te worden opgenomen. in uitzonderlijke situaties kunnen werkgever en werknemer in overleg besluiten hiervan af te wijken.

in de wet staat in 7:642bw: een rechtsvorering tot toekenning van vakantie verjaart door verloop van vijf jaren na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de aanspraak is ontstaan.
de bedoeling van de wetgever, dit blijkt ook uit jurispudentie, is dat werknemers in ieder geval hun minimumaanspraak op vakantie in hetzelfde jaar opmaken in verband met de recuperatiefuncite van vakantie. dit betekend dat men minimaal 20 vakantiedagen op zou moeten nemen in een kalenderjaar als men fultime werkt tenzij er bijzondere omstandigheden zijn. de bovenwettelijke vakantiedagen kunnen dan meegenomen worden naar een volgend jaar. vaak wordt dit in een personeelsgids vermeld.

werkgvers streven ernaar dat er zo veel mogelijk vakantiedagen in hetzelfde jaar worden opgenomen door hun werknemers anders blijven werknemers met zeeën aan vakantiedagen zitten die bij uitdiensttreding vaak moeten worden uitbetaald."


mvgr - b
350